Siguran odmor, mirna porodica

Sezona je godišnjih odmora kada svi želimo da pobegnemo negde, odmorimo se, zaboravimo na posao i svakodnevnicu. Supruga nestrpljivo lista kataloge bira mesta koja bi nam odgovarala i prijala. Pritom i vreme mora biti vaš saveznik, da ne bude po izjavi mog prijatelja:

Jesen nikada nije bila lepša ovog leta.

Koliko je zadnjih dana, porodica ostalo učaureno u hotelima Egejskog mora zbog neprestanih kisa, poplava koje su uticale na njihov odmor. Možete zamisliti šta je sve potebno jednoj tročlanoj porodici da bi otišli negde. Tražite sigurnost u svemu, ali vreme zna sve da pokvari.

Jednog dana otišao sam u MUP Srbije da se raspitam oko pasosa. S obzirom da imam ćerkicu od 7 meseci zanimalo me je da li moram da izvadim pasos i za dete. Dobio sam informaciju da za dete moram da uplatim oko trihiljadepetstodinara kako bih mogao i nju da povedem. Kada se sabere, moram da izdvojim 10.500 dinara za sve nas. Što je jako puno , imajući u vidu da dete ima svega 7 meseci.

Još jedan bitan deo u nizu je i putno osiguranje koje vam je potrebno da se zaštitite od nepredvidivih okolnosti. Otišao sam do par renomiranih osiguravajućih kuća kako bih video ponude. Svaka je imala nešto svoje, ali sam ipak morao da se odlučim za jednu. Na primer Generali imaju nekih novih ponuda a to su da možete putem mobilne aplikacije Generali – APP I Google play uspostaviti čet i poziv. Za besplatnu komunikaciju sa asistenskom kućom potrebna je samo WI–FI mreža. Uniqa je takođe uvela novine oko putnog osiguranja. U slučaju bolesti ili nezgode na raspolaganju imaju poseban Viber broj, preko koga se može uspostaviti kontakt sa Centrom za brzu pomoć, bilo gde se nalazili. Ono što me je jako zaintrigiralo je osiguranje profesionalne odgovornosti turistickih agencija. Ovim osiguranjem je pokrivena odgovornost osiguranika za štete nastale usled nerealizovanih putovanja i neizvršenja ili nepotpunog izvršenja usluga i programom putovanja. Turistička agencija mora imati garancije u slučaju insolventnosti – nemogućnosti izmirenja vlastitih obaveza, radi naknade pretrpljene štete putnicima. Minimalni iznos garancije predviđen pravilnikom je 300.000 evra i može biti pokriven putem bankarske garancije ili osiguranja, tj. mora imati rok pokrića koji se poklapa sa rokom važenja licence organizatora putovanja odnosno turističke agencije.

Nadam se da će me poslužiti sreća kao i vas, jer kako kažu za sreću je potrebno dvoje odnosno u ovom slučaju troje.

foto: Mts roming, N1 (pasoš)